Pivovarnictví patří v naší zemi k významným oborům potravinářského průmyslu s mnohaletou a úspěšnou tradicí. Pivo se odjakživa vařilo i v těch nejmenších městech naší země a používaly se ty nejlepší suroviny, které daný region nabízel. Na nějakou dobu u nás sice byla v převaze masová produkce a malé pivovary zanikaly, ale to se už dávno změnilo. Minipivovary jsou naštěstí opět v kurzu. Odpočiňte si proto od vánočního shonu, navštivte svého lokálního výrobce a zajděte na „jedno“.
Na více než 330letou tradici výroby piva v Jarošově navázala společnost Jarošovský pivovar v roce 2017. Jde o malý průmyslový pivovar, osazený nejmodernějšími technologiemi, ale pivo zde vyráběné vychází z historie Jarošovského piva a léty osvědčených postupů tradiční výroby spodně kvašeného českého ležáku. Jarošovský Ležák 12%, oceněný značkou Regionální potravina Zlínského kraje, je ukázkou přístupu tohoto pivovaru k českému ležáku. Vaří jej z místní vody, světlého sladu ze sladovny Kroměříž, s trochou karamelového sladu z humnové sladovny Záhlinice. Vařen je dekokčně na dva rmuty s čtvero chmelením. Hlavní kvašení probíhá na spilce s následným dokvašováním v ležáckých tancích při teplotě mezi 1–2°C. Jarošovský Ležák 12% je čtyřikrát chmelený za studena v ležáckém tanku. Silné sladové tělo piva je vyváženo počáteční vyšší hořkostí pozvolně přecházející v jemnou, na patře ulpívající hořkost, doprovázenou vyváženou chmelovou vůní.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556