Vánoce jsou především svátky hojnosti, a proto k nim odjakživa patří i velké množství dobrého jídla. Jednou z obecně nejrozšířenějších vánočních tradic u nás je bezesporu pečení Vánočky. A bez kvalitní mouky to prostě nejde. Víte jak se ve výběru té správné mouky neztratit?
Těsto bude nejlépe kynout z mouky, která má nižší typové číslo – je méně vymletá a obsahuje více lepku (typové číslo je například T400 nebo T1800). Navíc díky této mouce bude vánočka lehčí a nadýchanější. Jedním z dalších hlavních pravidel je, že mouka nesmí být chemicky bělena. Na výrobu vánoček se používá pšeničná mouka hladká, nejlépe mouka typové číslo T 530, což je pekařská mouka hladká světlá speciál 00 Extra.
Bez obav můžete sáhnout například po té v zelenobílém pruhovaném obalu. Pochází totiž z Mlýnu Herber, který za svou pšeničnou mouku hladkou světlou speciál 00 extra získal ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Tradice a kvalita jdou zde ruku v ruce. První zmínka o mlýnu je totiž datována do 14. století. Způsob zpracování obilí se samozřejmě za ta léta zmodernizoval, nicméně dodavatelé jsou stále výhradně z tohoto regionu. Česká vánočka totiž chutná nejlépe z kvalitní mouky.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556