Jablka patří mezi naše tradiční ovoce a díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví se o nich dokonce někde mluví jako o „kulatých lékárnách“. Obsahují totiž spoustu prospěšných látek, vitamínů a minerálů. Díky pektinu pomohou s detoxikací těla a při hubnutí. Fungují ale také jako prevence cukrovky, onemocnění srdce a cév nebo proti revmatismu. Rozhodně tedy nebude na škodu, když do svého jídelníčku toto ovoce zařadíte. A to v jakékoliv úpravě.
Tradiční úpravou jablek bylo sušení, tak abych se uchovalo ovoce i na zimní měsíce. Dnes už máme sice čerstvé ovoce celoročně, ale křížaly jsou stále oblíbené. Sáhněte rovnou po těch, které nejsou sušeny za použití síry ani jiných konzervantů. Sušené plátky jablek odrůdy TOPAZ pocházející z produkce manželů Frydrychových získaly ocenění Regionální potravin Královehradeckého kraje. Jsou pěstovány v Podkrkonoší a úplně první jabloně zde vysázel na pozemcích v obci Petrovičky v Královéhradeckém kraji v roce 1931 dědeček majitele pana Frydrycha. Od roku 1993 pokračuje v hospodaření na 18 hektarech půdy jeho vnuk Miroslav s manželkou. Kromě jabloní se zabývají také pěstováním slivoní s různou druhovou skladbou a stářím. Od roku 2015 z vlastní produkce jablek lisují mošty a od roku 2016 vyrábí křížaly.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556