Dobré jídlo patří k Vánocům odjakživa. A i když to možná jindy tolik neřešíme, o svátcích si většina z nás dává opravdu záležet na tom, co si na sváteční stůl připraví. Zkuste letos oživit sváteční tabuli delikatesou, která byla oceněna Regionální potravinou Jihomoravského kraje.
Svatojánské ořechy od společnosti Chuť Moravy jsou vyrobené z vlašských ořechů podle původní sto let staré receptury. Ještě zelené vlašské ořechy se sklízí v období kolem svatého Jana (24. června), kdy ještě není zcela vyvinutá skořápka ořechu. Díky tomu je lze celé (včetně skořápky a slupky) naložit do kořeněného sirupu z cukru. Svatojánské ořechy, nakrájené na tenké plátky, nejlépe vyniknou v kombinaci s čerstvými smetanovými sýry a paštikou. Skvěle se také hodí ke zvěřině, do salátů nebo do dezertů.
Jádra vlašských ořechů mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují mnoho minerálních látek, jako například vápník, fosfor a železo, ze stopových prvků jód a měď. Díky nízkému obsahu sodíku jsou vhodné pro lidi trpící onemocnění ledvin, dnou a problémy s krevním oběhem. Vlašské ořechy příznivě ovlivňují stresové hladiny, posílí zdraví srdce a přispívají ke snížení rizika diabetu.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556