Facebook  Youtube
Regionální potravina

Peciválky s povidly a mákem

Suroviny:

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 2 hodiny

Náročnost: **

Ingredience:

1 lžíce soli

2 vejce

1 l mléka

1 ks droždí

1 hrst cukru krupice

1 kg hladké mouky

500 g vařených brambor oloupaných

0,5 kostky tuku na pečení

podle potřeby mléko

Na obalení:

1 hrneček mléka

1 hrnek cukru moučka

2 skleničky ŠVESTKY S PORTSKÝM VÍNEM

2 balíčky mletého máku

Na potření:

1 hrnek sádla          

Postup:

  1. Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka.
  2. Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka
    a vejce. Dále přidáme nastrouhané brambory. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko.
  3. Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
  4. Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky v průměru asi 3–4 cm a klademe je kousek od sebe na plech pořádně vymaštěný rozpuštěným sádlem.
  5. Každý vdoleček po obvodu potřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout a pečeme 25–30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda.
  6. Připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka, mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.
  7. Upečené bochánky spaříme v míse hrnkem horkého mléka smíchaného s mletým mákem a povidly.

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.