Peciválky s povidly a mákem
Suroviny:
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 2 hodiny
Náročnost: **
Ingredience:
1 lžíce soli
2 vejce
1 l mléka
1 ks droždí
1 hrst cukru krupice
1 kg hladké mouky
500 g vařených brambor oloupaných
0,5 kostky tuku na pečení
podle potřeby mléko
Na obalení:
1 hrneček mléka
1 hrnek cukru moučka
2 skleničky ŠVESTKY S PORTSKÝM VÍNEM
2 balíčky mletého máku
Na potření:
1 hrnek sádla
Postup:
- Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka.
- Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka
a vejce. Dále přidáme nastrouhané brambory. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko.
- Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
- Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky v průměru asi 3–4 cm a klademe je kousek od sebe na plech pořádně vymaštěný rozpuštěným sádlem.
- Každý vdoleček po obvodu potřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout a pečeme 25–30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda.
- Připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka, mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.
- Upečené bochánky spaříme v míse hrnkem horkého mléka smíchaného s mletým mákem a povidly.










