Konfitovaný květák
Suroviny:
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 55 minut
Náročnost: *
Ingredience:
1 květák
250 g máslo
150 g smetana
150 g podmáslí
Solamyl
Olej
MODRÝ MÁK V PRESU od Třebaňské oleje s.r.o.
Mák
Sůl, pepř
Postup:
- Květák rozkrájíme na 4 části. Osolíme a opepříme jednotlivé části a necháme je odstát.
- V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme do něj květák tak, aby byl co nejvíce ponořený v másle. Pekáč zakryjeme pečícím papírem a pečeme při 160 °C do měkka zhruba 50 minut.
- Mezitím smícháme smetanu a podmáslí a přivedeme k varu. Zahustíme rozmíchaným solamylem. Potřebujeme, aby tekutina měla hustotu krémové polévky. Dochutíme solí a makovým olejem. Přecedíme přes jemné sítko.
- Měkký květák můžeme pro kouřovou chuť ještě opéct na grilu. Podmáslí se smetanou nalijeme do lahve na šlehačku, aby se nám udělala pěna.
- Květák dáme na dno talíře, přelijeme pěnou a posypeme praženým mákem.







