Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40–120 minut
Náročnost: *
Ingredience
1 žitný chléb z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově z Plzeňského kraje
800 g vepřové krkovice
150 g plátkového sýra s větším podílem tuku
100 g červené cibule
80 g česneku
150 g salátové okurky
0,1 l oleje
100 g cukru krystal
0,1 l octa
0,5 l vody
Sůl a pepř
Domácí pikniková omáčka:
100 g červené cibule
50 g česneku
200 g rajského protlaku
0,2 l limonády kolového typu
20 g zauzené červené papriky
5 g čerstvé chilli papričky
20 g plnotučné hořčice
0,1 l oleje
sůl a pepř
1. Vepřovou krkovici osolíme, opepříme, potřeme nasekaným česnekem, olejem a přidáme nahrubo nasekanou červenou cibuli. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 60 minut. Vychladlou krkovici natrháme po vláknech a smícháme s výpekem.
2. Mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky. Vodu smícháme s cukrem, octem a špetkou soli. Marinujeme v nálevu přibližně 30 minut.
3. Červenou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme do zlatova. Přidáme najemno nakrájený česnek, zauzenou červenou papriku a znovu krátce orestujeme. Přidáme cukr, rajčatový protlak, hořčici, chilli, sůl, pepř a zalijeme limonádou kolového typu. Vaříme na mírném plameni za občasného míchání minimálně 30 minut a dáme vychladit.
4. Žitný chléb nakrájíme na stejně velké plátky, potřeme omáčkou, přidáme trhanou krkovici a sýr. Dáme zapéct do trouby na 180 °C přibližně na 4 minuty, než se sýr rozpustí.
5. Mrkev vyndáme z nálevu, osušíme na ubrousku a přidáme spolu s plátky okurky na chléb.
Tip: Místo krkovice můžeme použít vepřovou plec, hovězí kližku nebo krůtí stehna.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556