Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Křimický zelný salát s křenem
Plzeňský kraj
2014 (již není držitelem platné značky)
Při přípravě salátu se používá lahodné křimické zelí, které je jemně nakrouháno a dochuceno pouze mrkví a křenem pocházejí od českých pěstitelů. Výroba zelného salátu probíhá převážně ručně, a to na základě receptur, ve kterých je kladen největší důraz na lahodnou chuť a křupavost.
Okolo roku 1920 se rozhodla rodina Lobkowiczů zřídit malou zelárnu mezi křimickým zámkem a protékající řekou Mže. Dodnes je výroba téměř totožná jako ta před lety. Do nakrouhaných hlávek se v zelárně přidává jenom sůl a kmín. Pak jej ušlapávají muži a ženy v holínkách. Křimické zelí vzniká na základě mléčně kvasného procesu bez použití urychlovačů. V dnešní době je použití modřínových kádí hlavním faktorem, kterým se liší křimická zelárna od jiných zeláren v Evropě, kde se běžně používají umělohmotné sudy. Ačkoliv se jedná o relativně nákladnou technologii, jsme přesvědčeni, že toto úsilí má svoje opodstatnění.
Telefon: +420 377 644 399
E-mail: krimickezeli@gmail.com
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556