Pekařské výrobky včetně těstovin
Ladislav Hezký
Moravskoslezský kraj
2010 (již není držitelem platné značky)
Štramberské uši – je to výrobek z perníkového těsta , který se vyválí asi na 2 mm , vykrojí se kolečka a položí se na podmazaný plech. Potom se v troubě upeče a za tepla se stáčí do kornoutu. K těmto slavným uším se váže pověst, která je zaručeně pravdivá.
Roku 1241 vtrhli na Moravu Tataři. Obyvatelé z celého okolí utekli na památný Kotouč, kde se Tatarům bránili. Strhla se obrovská průtrž mračen a zaplavila až po okraj rybníky nad tatarským ležením. Toho využili obránci Kotouče. Slezli po skalnaté strání a prokopali hráze rybníků a tatarské ležení zaplavili. Ráno prohlíželi prázdný tábor a našli v něm kožené měchy a v nich lidské nasolené uši,které Tataři uřezávali křesťanům,aby svému chánovi dokázali, kolik jich zahubili. Od té doby se v den Nanebevstoupení Páně koná ve Štramberku pouť a na počest vítězství zdejších obyvatel se pečou již proslavené "Štramberské uši" z perníkového a kořeněného těsta.
Ladislav Hezký - Naše firma vznikla v červenci 1989, ale už dávno před tímto datem, tedy kolem roku 1963, začala moje matka Štramberské uši vyrábět. Já, coby osmiletý kluk, jsem ji začal pomáhat v roce 1976 a od té doby se u nás pečou uši i pro širokou veřejnost. Zprvu pro přehlídku ,,Štramberské divadelní úterky" a pak pro různé příležitosti.
Jsme držiteli licence ochranné známky s chráněným zeměpisným označením EU a od října 2010 také značky Regionální potravina.
Jako jediní z výrobců, kteří vlastní licenci, vyrábíme uši starým klasickým váleným způsobem.
Od roku 2004 se pravidelně zúčastňujeme soutěže ,,O nejlepší Štramberské ucho", kterou každoročně alespoň v jedné ze dvou kategorií vyhráváme.
Dále jsme držiteli Českého rekordu Největšího štramberského ucha o průměru 172,5 cm, i když už i ten byl překonán na neoficiálních 180cm.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556