Facebook  Youtube
Regionální potravina

O kraji

Moravskoslezský kraj
Krajské město Ostrava
Oficiální stránky http://www.kr-moravskoslezsky.cz/
Rozloha 5427 km²
Počet obyvatel 1 200 539
Zemědělství pěstování cukrovky, obilovin, olejnin a pícnin, živočišná výroba je zaměřena na chov mléčných krav, krav bez tržní produkce mléka a omezeně na chov prasat, ovcí a drůbeže

I přes průmyslový charakter kraje je zde významně zastoupena zemědělská, potravinářská a lesní výroba. Nejúrodnější oblasti vhodné pro intenzivní výrobu se nacházejí v okresech Opava, Nový Jičín a Osoblažském výběžku v okrese Bruntál, kde se pěstuje cukrovka, pšenice, sladovnický ječmen, kukuřice na zrno, olejniny, zelenina a víceleté pícniny. V živočišné výrobě převažuje chov dojných krav, omezeně chov prasat a drůbeže. Ekologické zemědělství je doménou méně příznivých oblastí (LFA) a je zaměřeno převážně na údržbu krajiny pastvou skotu a omezeně ovcí. Proslulou specialitou Moravskoslezského kraje jsou sladké Štramberské uši z perníkového těsta, v rámci EU první tuzemský potravinářský výrobek s „Ochranou zeměpisného označení“. Od roku 2000 se pod obchodní značkou Štramberské uši mohou prodávat pouze tehdy, když vznikly přímo ve městě Štramberk.

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.