Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice
Moravskoslezský kraj
2010 (již není držitelem platné značky)
Nošovické kysané zelí se vyrábí z hlávkového zelí mléčným kvašením. Hlávkové zelí je pěstováno v obcích Nižní Lhoty, Nošovice, Dobrá a Pazderná.
Výrobek je vyjímečný svou chutí a barvou, které jsou dány prostředím v němž je pěstovaná základní surovina - zelí bílé.
Pěstuje se v podhůří Beskyd. Přírodní podmínky - podhorská oblast, údolí řeky Morávky, středně dlouhé léto, výrazné celoroční srážky, mírně chladné a vlhké klíma, hlinité půdy. Právě tyto podmínky dávají surovině osobitou chuť a barvu.
Barva je zlatožlutá, chuť je kyselo až jemně nahořklá, vzhled jemně řezané zelí.
Od roku 2006 je výrobek chráněn ochrannou značkou EU "CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU".
Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice hospodaří na výměře 1160 ha. Zelí pěstuje na výměře 40 ha, další zaměření je na výrobu brambor, obilovin, krmných plodin, chov 500 ks dojnic, 650 ks ostatního skotu a 500 ks prasat ve výkrmu. Družstvo má 85 zaměstnanců.
Telefon: +420 558 641 481, +420 558 642 059
E-mail: zdvnosovice@zdvnosovice.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556