Krajské město | Liberec |
---|---|
Oficiální stránky | http://www.kraj-lbc.cz/ |
Rozloha | 3 163 km² |
Počet obyvatel | 443 690 |
Zemědělství | živočišná výroba, produkce mléka a mléčných výrobků |
Na hornatém území Libereckého kraje je více srážek a nižší teplota. To umožňuje pěstování méně náročných plodin, například ovsa a pícnin. Zemědělství se soustřeďuje především na živočišnou výrobu, produkci mléka a mléčných výrobků. Chován je především skot, prasata a drůbež. Vyhlášené jsou zde místní jabloňové sady, kde se dobře ujala vynikající odrůda Malinové holovouské (lidově zvaná malináče) nebo Smiřické vzácné (žluté plody s lehce nakyslou dužninou). Z jablek se na Liberecku připravují mošty, sladké pokrmy nebo se suší na křížaly. Ovoce se také často kombinuje s masem.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556