Facebook  Youtube
Regionální potravina

O kraji

Královéhradecký kraj
Krajské město Hradec Králové
Oficiální stránky http://www.kr-kralovehradecky.cz/
Rozloha 4 758 km²
Počet obyvatel 551 647
Zemědělství pěstování obilovin, olejnin, řepy cukrovky, brambor a lnu, chov skotu a ovcí

Zemědělská výroba v Královéhradeckém kraji je soustředěna především v oblastech Polabské nížiny. Pěstuje se zde pšenice, cukrová řepa a kukuřice. Méně příznivé pro zemědělství jsou podmínky v podhorských oblastech. Zde se pěstuje oves, brambory a len. Na loukách na svazích hor se chová skot a ovce. V rodném kraji spisovatele K. J. Erbena jsou velmi populární Erbenovy Miletínské modlitbičky, perníkové obdélníčky ve tvaru modlitebních knížek s oříškovou náplní a půlkou mandle uprostřed cukrové polevy. Typické bylo dříve pro Hradecko perníkářství a Pumprnikl servírovaný k čaji je místní oblíbená pochutina. Svou velkou tradici zde má i sýr Niva.

Cookies Mapa webu

Copyright 2015-2025 Regionální potravina

www.szif.cz

STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom Vám mohli nabídnout lepší interaktivní prohlížení našeho webu. Kliknutím na tlačítko Souhlasím, dáváte souhlas s použitím souborů cookies na Vašem zařízení v souladu se stanovenými Zásadami využívání souborů cookies.