Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *
800 g dýně Hokaido
80 g žluté cibule
80 g mrkve
100 ml smetany 30%
20 g zázvoru
1 stroužek česneku
200 g jedlých kaštanů
10 g dýňových semínek
Olej z vlašských ořechů Chutě Moravy z Jihomoravského kraje
sůl, pepř, cukr
Tip: Dýňová semínka není třeba kupovat. Je možné využít ty z vydlabané dýně. Před podáváním na polévku doporučujeme semínka lehce opražit na pánvi na sucho.
1. Dýni důkladně omyjeme, vyjadřincujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme na plech, přidáme olej z vlašských ořechů, cukr, sůl, pepř, česnek a dáme péct do trouby na 180 °C přibližně na 20 minut.
2. Mrkev, cibuli a zázvor oloupeme, nakrájíme na hrubo a orestujeme na oleji. Přidáme upečenou dýni, zalijeme vodou a vaříme na mírném plameni nejméně 30 minut. Poté přilijeme smetanu a vše znovu vaříme zhruba 15 minut. Hotovou polévku dochutíme solí, cukrem a rozmixujeme do jemna v mixéru.
3. Jedlé kaštany upečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut pod alobalem. Kaštany vyloupeme, nakrájíme na menší kousky a přidáme do polévky. Polévku dozdobíme dýňovými semínky a olejem z vlašských ořechů.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556