Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **
500 g brambor
200 g lišek
50 g másla
2 větvičky rozmarýnu
5 ks toastového chleba
150 g jihočeských Jerky - sušeného zvěřinového masa
50 ml oleje
100 g cibule
200 ml smetany na vaření
1 polévková lžíce másla
2 stroužky česneku
sůl, pepř
1. Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na kousky, orestujeme na oleji, přidáme česnek, 100 g lišek, rozmarýn, sůl, pepř a znovu krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a vaříme alespoň 45 minut. Vývar je možné připravit dopředu ze zbytku zeleniny. Očištěnou a nakrájenou zeleninu zalijeme vodou a pozvolna vaříme několik hodin. Zeleninové vývary by se neměly vařit příliš dlouho – zelenina tak zbytečně ztrácí vitaminy.
2. Následně do polévky přilijeme smetanu a krátce provaříme. Vše důkladně rozmixujeme do hladka mixérem, dochutíme solí a pepřem. Zbylé lišky krátce orestujeme na másle a přidáme do hotového krému.
2. Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky, osolíme a přidáme máslo a upečeme do zlatova v troubě na 180 °C přibližně 10 minut.
3. Sušené zvěřinové maso nakrájíme na malé kousky a poklademe navrch polévky.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556