Krajské město | České Budějovice |
---|---|
Oficiální stránky | http://www.kraj-jihocesky.cz/ |
Rozloha | 10 056 km² |
Počet obyvatel | 644 083 |
Zemědělství | rybníkářství, chov ryb, kachen, skotu a prasat, pěstování obilovin, olejnin a brambor |
Jižní Čechy jsou oblastí s tradičním rybníkářstvím. Chová se zde mnoho druhů ryb, které se částečně i vyvážejí do zahraničí. Rybníky se využívají také k velkochovu kachen a další drůbeže. Na polích se pěstují nenáročné obiloviny, olejniny a brambory. Živočišná výroba je orientovaná na chov skotu, produkci mléka a prasat. Tradiční jihočeská kuchyně láká také na lahodné speciality z hub, brambor, zelí i lesního ovoce. V klasickém jídelníčku měly své místo převážně polévky, například dnes po celém Česku rozšířená a oblíbená hustá jihočeská kulajda se smetanou, koprem, vajíčky a houbami. Mezi typické místní pochoutky z brambor patří cmunda, krajově nazvaný bramborák. Pomyslným vrcholem jihočeské kuchyně jsou hlavně ryby. Třeboňský či blatenský kapr je vyhlášený po celém Česku. Místní delikatesou jsou kapří hranolky.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556