10. 7. 2020
Praha, 10. července 2020 - Jedenáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Šestým krajem, kde se vybíraly ty nejlepší produkty, byl Plzeňský kraj. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Zlatý Bůček Plzák z Plzně s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou Jaroslav Procházka |
|
Sýry včetně tvarohu |
Tvaroh tučný Václav Dub |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Jogotvaroh Meclovská zemědělská, a. s. |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Chléb víkendový PEKO - Němečková s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Klatovský perník Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141 |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
Hrobník 15° černý speciál Robert Beneš |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Pikantní okurkový salát Josef Vanický |
|
Ostatní |
Tolstolobik uzený, porcovaný Zpracovna ryb Klatovy a.s. |
„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla“, říká regionální koordinátor Ivo Šašek.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských
a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.
Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556