4. 10. 2013
(Lysá nad Labem, 4. října) Osm vítězných producentů ze Středočeského kraje si dnes v poledních hodinách převzalo z rukou ministra zemědělství Miroslava Tomana značku Regionální potravina. Prestižní ocenění kvality a regionálního původu obdrželi na výstavě Zemědělec 2013 v Lysé nad Labem. Soutěž Regionální potravina pořádá čtvrtým rokem Ministerstvo zemědělství ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Mám radost, že už čtyři roky podporujeme místní malé a střední potravinářské podniky a zemědělce oceněním Regionální potravina. Značka má vliv na propagaci kvalitních potravin daného kraje a zákazníci tak o ně mají větší zájem,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman. Značka se uděluje ve všech regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. Ve Středočeském kraji osmička nejlepších výrobků zvítězila v konkurenci 72 produktů od 26 výrobců.
V soutěži se potkávají každoročně nováčci s těmi, co o ocenění soutěží již poněkolikáté. Cukrářka Milada Tarabová z Rožďalovic se do soutěže hlásila už loni, nestihla se však dostatečně připravit. „Letos se to naštěstí povedlo,“ říká paní Tarabová a dodává: „o ceně jsem se dozvěděla na internetu. Zaujalo mě to a chtěla jsem to zkusit. Pevně doufám, že nám to, jakožto malému výrobci, přinese větší zájem o naše výrobky.“
Již po třetí se do soutěže s úspěchem přihlásili bratři Fialové z uzenářství a řeznictví v Milovicích. Značku Středočeská Regionální potravina získali letos za Milovické viržínko s paprikou, v roce 2011 za Milovickou uzenou kýtu s kostí a o rok dříve ještě za Milovickou baby šunku výběrovou. „Již třetí ocenění značkou Regionální potravina beru především jako odměnu pro zaměstnance za dobře odvedenou práci. Těší mě, že to, co děláme, děláme dobře,“ vysvětluje Martin Fiala.
Slavnostní předávání proběhlo v rámci 39. ročníku výstavy Zemědělec 2013. Zemědělsko-zahrádkářská událost je jednou z nejoblíbenějších místních výstav mezi širokou veřejností. Návštěvníci se mohou od 3. do 6. října zúčastnit několika speciálních přednášek, předvádění skotu či si regionální produkty zakoupit. Součástí akce jsou i Středočeské dožínky či Polabské moštování. V neděli se mohou děti zapojit do soutěže Zemědělská stezka.
Značku Regionální potravina Středočeského kraje 2013 obdržely tyto výrobky:
Kategorie: | Oceněný výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Chlumecká pochoutka-kýta Soukup-Příbram s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Milovické viržínko s paprikou Fiala Milovice s.r.o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Sýr Popelák Mlékárna Kopecký s.r.o. Zásmuky |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Cena nebyla udělena |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Rožďalovický rohový koláč Milena Tarabová, Rožďalovice |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Jahodová roláda smetanová Integrovaná střední škola, Jesenice |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Pivo Bakalář za studena chmelený Tradiční pivovar v Rakovníku |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Špenát listový sekaný Agro Jesenice u Prahy a.s. |
9. | Ostatní | Majolka-klasická majonéza Boneco a.s., Kostelec nad Černými lesy |
Kontakt pro další informace:
Ing. Zlata Koukolíčková
Regionální agrární komora Středočeského kraje
Mobil: +420 721 561 889
Email: akpribram@atlascz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556