20. 6. 2014
(Pardubice, 21. června) Šest výrobků obdrželo dnes odpoledne značku Regionální potravina Pardubického kraje. Prestižní ocenění převzali výrobci na pardubickém závodišti v areálu AGROFERT PARKU v rámci Apetit festivalu. Značku uděluje Ministerstvo zemědělství těm nejkvalitnějším regionálním výrobkům v kraji.
„Ministerstvo zemědělství již pátým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost.
„Od výrobců máme kladnou odezvu, značka jim pomáhá v propagaci a tím pádem i s odbytem. V rámci regionu pořádáme ochutnávky oceněných výrobků a zároveň si mohou některé výrobky také rovnou zakoupit,“ sdělil Vladimír Šabata ze společnosti Agrovenkov, která je koordinátorem soutěže v Pardubickém kraji.
O značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos v kraji ucházelo 91 produktů od 27 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky tepelně opracované a pekařské výrobky. Každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů.
Značku Regionální potravina Pardubického kraje 2014 obdržely tyto výrobky:
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Vepřové maso ve vlastní šťávě 500g a 250g Jatka Lanškroun s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Cena nebyla udělena |
3. | Sýry včetně tvarohu | Kravský sýr uzený Mlékárna Licibořice – Marie Černilová |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Cena nebyla udělena |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Sváteční koláč s náplní povidlovou Smékalovo pekařství spol. s r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Frubo – Černý rybíz Nature Notea, s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Bedřichova jedenáctka Veselka Litomyšl s.r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Cibulka svazek Ing. Jitka Píchová |
9. | Ostatní | Cena nebyla udělena. |
Kontakt pro další informace:
Ing. Vladimír Šabata
mobil: +420 731 471 711
email: sabataagrovenkov@seznam
cz
AGROVENKOV, o.p.s.
Poděbradova 842, Chrudim 537 01
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556