3. 4. 2016
Brno, 3. dubna 2016
Ministr zemědělství Marian Jurečka a ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán dnes při příležitosti slavnostního zahájení veletrhu TECHAGRO předali ocenění Regionální potravina devíti vítězným produktům z Jihomoravského kraje. Tuto prestižní značku Ministerstvo zemědělství uděluje již sedmým rokem nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Soutěží Regionální potravina se snažíme upozornit spotřebitele na produkci kvalitních a chutných potravin od menších výrobců ze všech krajů České republiky a propagovat tak výrobu čerstvých potravin z místních zdrojů,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. Každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost.
V Jihomoravském kraji se letos o značku ucházelo 183 produktů od 54 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 64 výrobků v kategorii Pekařských výrobků včetně těstovin. Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Úspěch soutěže potvrzuje zájem výrobců prezentovat své kvalitní výrobky. Letos se přihlásilo o třetinu více soutěžících než minulý rok, což je nejvíce v historii,“ řekl Jaromír Musil, ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v regionu organizuje.
V nejsilněji zastoupené kategorii pekařských výrobků zvítězil Drnovický koláč, který se prodává v cukrářství U Floriánka v Drnovicích na Blanensku. Podle slov majitelky cukrárny Lenky Haitové je jejich koláč výjimečný: „Tvarohových koláčků s povidlím nahoře se prodává dost, ale ten náš je krásně vláčný. Kdo ochutnal, tvrdí, že lepší nejedl. Z ocenění mám upřímnou radost.“
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2016 obdržely tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
ŠPEK OD HAKALÍKA Miroslav Hakala, Lanžhot |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
MORAVSKÁ PEČÍNKA PATRIA Kobylí, a.s. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR LETNÍ SMĚS Lenka Klíčová, Znojmo |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
KOZÍ MLÉKO „SEDLÁK“ Eva Sedláková, Šošůvka |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
DRNOVSKÝ KOLÁČ Lenka Haitová, Drnovice |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MÁNIČKA Ing. Zdeňka Eywo Janská, Vyškov |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
VINNÝ MOŠT PÁLAVA Magdaléna Válková, Strážovice |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
JAHODOVÝ EXTRA DŽEM Jana Kučerová, Brno - Slatina |
9. |
Ostatní |
DÝŇOVÝ OLEJ LISOVANÝ ZA STUDENA Radek Bartoš, Lanžhot |
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Jaromír Musil, Ph.D. - Regionální agrární komora Jihomoravského kraje Mobil: +420 607 612 772 E-mail: rak@rakjm.cz, kis@kisjm.cz, rakkisjmk@centrum.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556