25. 7. 2014
(Holašovice, 25. července 2014) Devět nových výrobků dnes získalo značku Regionální potravina Jihočeského kraje na Selských slavnostech v obci Holašovice. Ocenění uděluje pátým rokem Ministerstvo zemědělství potravinářským výrobkům od malých a středních regionálních producentů, letos ho po celé republice získá 106 potravin.
Vítězné produkty uspěly v Jihočeském kraji v konkurenci 80 výrobků od 26 producentů. V květnu je vybrala odborná hodnotitelská komise a doporučila je k ocenění ministru zemědělství, který cenu uděluje ve 13 krajích České republiky.„Značka Regionální potravina se po letošním pátém ročníku těší velkému zájmu ze strany výrobců. Pomocí připravované informační kampaně budeme usilovat také o to, aby ji znalo a hlavně vyhledávalo na pultech obchodů co nejvíce spotřebitelů,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.
O značku Regionální potravina je v Jihočeském kraji zájem jak mezi výrobci, jejichž výrobky ji obdržely již v některém z předešlých ročníků, a hlásí se do soutěže opakovaně s jiným produktem, např. ZEFA Volary, MAUZ – výroba, Farma Ladislav Hošna, tak i mezi nováčky soutěže. „Právě ti noví producenti s sebou přináší zajímavé příběhy, ať už vzpomenu otevření regionálního minipivovaru Kněžínek nebo využití místní ovocnářské produkce v domácích džemech paní Šárky Dvořákové. Příběh rodiny Kalkušových je snad největším příkladem nastartování jejich nové životní etapy, kdy opustili svá původní povolání a rozjeli špičkovou výrobu karamelu,“ uvedl koordinátor místní soutěže Adolf Boháček.
Slavnostní předávání proběhlo v rámci programu tradičních Selských slavností v Holašovicích, které představily to nejlepší z českých a slovenských folklórních tradic a řemesel. Návštěvníci mohli oceněné produkty ochutnat během prezentace nových držitelů značky.
Přehled oceněných značkou Regionální potravina Jihočeského kraje 2014:
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Volarský bok dekor ZEFA Volary s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Hlubocká klobása MAUZ - výroba s.r.o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Farmářský tvaroh Jaroslav Auský |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Jogurt bílý – ječné perly, skořice, rozinky Ladislav Hošna |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Štrycle ČEBIŠ-ŘEHÁČEK komanditní společnost |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Kremeš POLANSKÝCH, s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Kněžínek 14̊světlý, medový speciál PRECIS HOLDING, s.r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Džem lesní směs Šárka Dvořáková |
9. | Ostatní | Českokrumlovský karamel od Vaška Irena Kalkušová |
Kontakt pro další informace:
PhDr. Adolf Boháček, AB Agentura
mobil: +420 608 444 537
email: info@abagenturacz
email: tiskove@mzecz
O Regionální potravině
Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556