20. 9. 2014
(Praha, 20. září 2014) Třetí zářijový víkend se v Hradci Králové konaly tradiční oslavy sklizně. V sobotní poledne ocenil náměstek ministra zemědělství Jindřich Šnejdrla na Královéhradeckých krajských dožínkových slavnostech devět nových výrobků značkou Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Soutěže se v kraji zúčastnilo 122 produktů od 38 výrobců, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky a kategorie ostatní.
„Soutěž Regionální potravina podporuje nejlepší produkty z našich krajů. Je určena pro střední a malé podniky, zejména pro ty, které na vlastní propagaci nemají mnoho prostředků, a celostátní kampaň jim tak může pomoci proniknout na trh. Spotřebitelé nákupem výrobku s logem Regionální potravina získají záruku kvality a regionálního původu,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok Ministerstvo zemědělství ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Hodnotí se vztah výrobku k regionu, použité suroviny, inovativnost či specifické senzorické vlastnosti.
„Regionální potravina se již dostala do povědomí širší veřejnosti a je vnímána výbornou kvalitou výrobků. Spotřebitelé se začali díky této značce vracet k tradičním místním potravinám. Ocenění letos získala například Oldřiška Foffová s výrobkem řepný sirob. Značka Regionální potravina pomohla tento tradiční ale skoro již polozapomenutý produkt opět zviditelnit,“ upřesnil Ivo Konopa z Regionální agrární komory Královéhradeckého kraje, který je regionálním koordinátorem soutěže.
Dvoudenní dožínky zahájil Den zemědělství Královéhradeckého kraje. Na programu bylo kromě předávání cen Regionální potravina také vystoupení různých kapel, folklórních souborů, divadlo nebo odborné besedy. Bohatý program doplnily např. ukázky práce s ovčáckým psem, stříhání ovcí a již tradiční slavnostní kočárový průvod.
Značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2014 obdržely tyto výrobky:
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Slavíkova sekaná ŘEZNICTVÍ – UZENÁŘSTVÍ U SLAVÍKŮ |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Klobása dekor česnek Skaličan a.s. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Kozoovčí tvarohová homolka Petr Šourek |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Bohemilk čerstvé mléko plnotučné 3,5% Ladislav Hošna |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Mělnický pecen Libor Obešlo |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Medový dort Triton, s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | 15% F.L. Věk Staročeský pivovárek s.r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Farmářské kysané zelí David Smetana |
9. | Ostatní | Řepný sirob Foffová Oldřiška |
Kontakt pro další informace:
Ing. Ivo Konopa
Regionální agrární komora Královéhradeckého kraje
Mob.: +420 725 365 355
Email: oakhk@seznamcz {oakhk@iol
cz}
Email: tiskove@mzecz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556