31. 8. 2014
(Brno, 31. srpna 2014) Náměstek ministra zemědělství Martin Žižka a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dnes předali ocenění Regionální potravina devíti produktům z Jihomoravského kraje v rámci Jihomoravských dožínek. Tuto prestižní značku uděluje již pátým rokem Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Značka Regionální potravina se po letošním pátém ročníku těší velkému zájmu ze strany výrobců i spotřebitelů. Jde totiž o ty nejkvalitnější výrobky s ojedinělou chutí a vazbou na místní kraj. Ministerstvo zemědělství vede intenzivní dialog se zástupci obchodníků, aby na pulty svých prodejen zařazovali co nejvíce regionálních produktů,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.
V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 147 přihlášených výrobků od 51 středních a malých producentů. „Nejsilnější zastoupení měly letos kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Pekařské výrobky včetně těstovin,“ upřesňuje Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v regionu organizuje.
Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Slavnostní ceremoniál předávání certifikátů a památečních plaket byl součástí celodenní oslavy letošní úrody a sklizně – Jihomoravských dožínek, které společně pořádá Jihomoravský kraj, Město Brno, Regionální agrární komora, Sdružení přátel folkloru v Brně a Augustiniánské opatství na Starém Brně.
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2014 obdržely tyto výrobky:
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Hadačova nožka HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Rostěnický Divočák ROSTĚNICE, a.s. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Kozí tvarohové žervé Sedlák Eva Sedláková |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Horácké máslo Mlékárna Olešnice, RMD |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Kloboucký rohlík Pekařství Křižák s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Hoblinka Ing. Václav Labský |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Višňové VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE a.s. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Horňácké patizonky Horňácká farma s.r.o. |
9. | Ostatní | Pstruh duhový – uzený S.M.K., a.s. |
Kontakt pro další informace:
Jaromír Musil
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Email: kis@kisjmcz, tel.: 607 612 772
Email: tiskove@mzecz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556