30. 9. 2013
(Bruntál, 30. září) V neděli dopoledne proběhlo slavnostní vyhlášení prestižního ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Osm místních producentů bylo oceněno na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko na zámku v Bruntále.
„Ministerstvo podporuje malé a střední producenty regionálních potravin již čtvrtým rokem. Je to záruka, jak se spotřebitelé dozvědí o kvalitních potravinách přímo z jejich kraje. A pokud je po místních produktech poptávka, může to mít vliv i na zaměstnanost v regionu,“ uvedl ministr Miroslav Toman. Značka se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocenění na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Oceňuje se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. V Moravskoslezském kraji osmička nejlepších výrobků zvítězila v konkurenci 77 produktů od 27 výrobců.
Společnost Beskyd Fryčovice získala letos ocenění již potřetí, tentokrát za Moravské kysané zelí vařené. „Značka pro nás znamená prestiž a slyší na ní i nákupčí v řetězcích. Jsem rád, že se podporují české firmy, které využívají českou produkci. My se snažíme tento přístup rozšiřovat a v rámci skupiny AGROMĚŘÍN nabízet ryze české produkty přímo zákazníkům ve vlastních prodejnách potravin Rynek,“ vysvětlil ředitel Beskyd Fryčovice Leo Volný.
Soutěž každoročně osloví i producenty nováčky. Poprvé uspěla i Farma Menšík s Bio farmářským sýrem. „Ocenění nás potěšilo a rádi se jím pochlubíme, zvyšuje náš kredit u spotřebitelů. Řada z nich náš úspěch zaznamenala a stále se k nám vrací,“ sdělila spolumajitelka farmy Markéta Menšíková.
Slavnostní předávání proběhlo v rámci gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Návštěvníci mohli oceněné produkty na festivalu přímo ochutnat i zakoupit. Výrobky jsou k dostání zejména u výrobců, ve farmářských prodejnách či na místních trzích. V poslední době svůj sortiment o výrobky z krajů rozšířila i většina obchodních řetězců.
Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2013 obdržely tyto výrobky:
Kategorie: | Oceněný výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | KABANOS EXTRA, Jaroslava Klemensová - MASOMA |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Cena nebyla udělena |
3. | Sýry včetně tvarohu | BIO FARMÁŘSKÝ SÝR, Farma Menšík |
4. | Mléčné výrobky ostatní | OVOCNÝ HLAVNICKÝ JOGURT, Zemědělské a obchodní družstvo HLAVNICE |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | TRVANLIVÉ TYČINKY SE SÝREM, HAVLÍK OPAL spol. s r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | SUŠENKA DORT, 2 x GAMYS s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | HORSKÝ PRAMEN KOJENECKÁ VODA NUTREND D.S., a.s. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | ZELÍ KYSANÉ MORAVSKÉ VAŘENÉ, 3 x Beskyd Fryčovice, a.s. |
9. | Ostatní | MED PASTOVANÝ, 2 x RODINNÁ FARMA KOŠEC |
Kontakt pro další informace:
Silvie Kořistková - Regionální agrární komora Ostravsko
Mobil: +420 734 461 940
Email: potravinasilvie@seznam
cz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556