23. 7. 2014
Zákazníci i výrobci mají stále větší zájem o produkty se značkou Regionální potravina. Již pátým rokem ji uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Letos bylo oceněno 106 výrobků z 1294 přihlášených od 433 výrobců.
„Čísla zcela jednoznačně dokládají nejen rostoucí zájem spotřebitelů o čerstvé potraviny s jasným domácím původem, ale i zvyšující se zájem výrobců. Do prvního ročníku se v roce 2010 přihlásilo 318 producentů, do letošního už 433. Na ministerstvu hledáme způsoby, jak v obchodních sítích zvýšit podíl potravin vyrobených v Česku. K tomu se dají využít různé nástroje, stát může například investičními pobídkami podporovat domácí producenty potravin, aby modernizovali a rozšiřovali technologické vybavení. A v tom může pomoc i propagace kvalitních potravin třeba prostřednictvím značky Regionální potravina,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství od roku 2010 těm nejlepším potravinářským výrobkům ze 13 krajů Čech a Moravy. Největší zájem o účast v pátém ročníku soutěže Regionální potravina měli výrobci z Jihomoravského, Zlínského a Ústeckého kraje. K dnešnímu dni má právo užívat značku Regionální potravina 475 produktů. Projekt se zaměřuje na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin.
„Regionální potravina se vyhlašuje v každém kraji. Má devět kategorií, přičemž v každé může vyhrát jen jeden výrobek. Uspěje tak skutečně jen ten nejlepší,“ připomíná ministr zemědělství Marian Jurečka. Soutěžilo se ve dvou kategoriích masných výrobků, dvou kategoriích mléčných výrobků, v pekařských a také cukrářských výrobcích. Alkoholické a nealkoholické nápoje měřily síly ve společné kategorii, další kategorie byla věnovaná ovoci a zelenině a všechny ostatní výrobky se mohly přihlásit do kategorie ostatní. Oceněné výrobky musí být vyrobeny minimálně ze 70 % z lokálních surovin a mít vazbu na svůj kraj – ať už tradičním způsobem výroby či originální regionální recepturou.
Ve všech krajích výrobky hodnotila odborná porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Hlavní důraz se kladl na to, jak se výrobek váže k regionu, z jakých je surovin a v čem je jeho kvalita nadstandardní. Dalším měřítkem byl také vzhled a barva, chuť a vůně nebo design výrobku.
Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst.
Statistický přehled soutěže Regionální potravina v letech 2010 – 2014
Rok | Počet žadatelů | Počet výrobků | Počet RP |
---|---|---|---|
2010 | 318 | 927 | 71 |
2011 | 281 | 790 | 99 |
2012 | 347 | 1021 | 103 |
2013 | 362 | 1082 | 100 |
2014 | 433 | 1294 | 106 |
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556