27. 8. 2012
Osm regionálních výrobků z Vysočiny se může nově pyšnit prestižní značkou Regionální potravina Kraje Vysočina 2012. Ocenění nejlepším místním potravinám letošního roku vynikající v chuti, kvalitě i v originální vazbě na tradice kraje předali náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek v sobotu 25. srpna ve Westernovém městečku Šiklův Mlýn.
„Značka Regionální potravina se po letošním třetím ročníku těší dobrému zájmu ze strany výrobců. Naše kampaň má ještě více zvýšit povědomí lidí o této značce. Jde totiž o kvalitní výrobky s ojedinělou chutí a vazbou na místní kraj. V současné době vede Ministerstvo zemědělství dialog také se zástupci obchodníků, aby na pulty svých prodejen zařazovali co nejvíce regionálních produktů,“ říká náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.
Slavnostní předávání certifikátů a pamětních plaket regionálním producentům bylo součástí celodenního zábavného programu pro širokou veřejnost v Šiklově Mlýně. Kromě tradiční ochutnávky regionálních potravin z Vysočiny byly v tamním Westernovém městečku k vidění příběhy z Divokého západu či ukázky umění kovbojů. K příjemné atmosféře přispěl i Petr Bende s kapelou.
„Letos jsme na ocenění navrhli nejlepší výrobky v osmi z devíti kategorií. V kategorii Masných trvanlivých výrobků jsme nenašli toho správného kandidáta pro udělení značky Regionální potravina,“říká Karel Coufal z Okresní agrární komory v Třebíči, která soutěž v kraji organizuje. „Řada výrobků však měla vysokou kvalitu, proto vybraným udělíme čestné uznání Kraje Vysočina a Krajské agrární komory Kraje Vysočina,“ doplňuje Coufal.
Značka Regionální potravina se již třetím rokem uděluje nejlepším regionálním produktům ve 13 krajích České republiky. Za tu dobu ji získalo již 273 potravinářských výrobků.
Přehled oceněných značkou Regionální potravina Kraje Vysočina 2012:
Kategorie: | Oceněný výrobek: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas | Bítešská paštika hrubá (Uzenářství a lahůdky Sláma, Velká Bíteš) |
2. | Masné výrobky trvanlivé | cena neudělena |
3. | Sýry včetně tvarohu | Farmářský sýr (Moravia Lacto, Jihlava) |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Tvarohový krém s čokoládou (Farma rodiny Němcovy, Netín) |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Chléb pšenično – žitný (Pekařství Malena, Jaroměřice nad Rokytnou) |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Dalešické medové řezy (Dalešické cukrářství, Dalešice) |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Rebel Originál Premium – světlý ležák (Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod) |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Keřkovské rohlíčky z České Bělé (Vesa Česká Bělá) |
9. | Ostatní | Ovoce a ořechy v medu (Jitka Kurtinová) |
Kontakt pro další informace:
Ing. Karel Coufal, Okresní agrární komora Třebíč
E-mail: karelcoufal@seznamcz, tel.: 602 560 332
O Regionální potravině
Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556