18. 5. 2022
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený salám.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Ústeckého kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
LUŽIČAN VARNSDORFSKÉ UZENINY |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
HROBSKÝ SUŠENÝ SALÁM – SRDCE BOHUMIL HOLÝ |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
TVAROH LUDĚK BEDECS |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
KEFÍR Z DRMAL FARMA DRMALY |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ŽATECKÝ DALAMÁNEK PEKAŘSTVÍ U KROUPŮ |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MAKOVÝ DORT FAMILY BAKERY |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
JABLKO KAUBOY STOPRO MOČT Z DIVOKÝHO SEVERU NATUREN |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
HONEY CHERRY MEDOVÉ RAJČE FARMA TUŠIMICE |
9 |
Ostatní |
KRUŠNOHORSKÝ MED KVĚTOVÝ PETR EMINGER |
„Čím dál více lidí si všímá ocenění na výrobcích, je to pro ně záruka kvality. Naše výrobky se začaly lépe prodávat. Díky ocenění a následné kampani se o nás dozvědělo více lidí a získali jsme nové zákazníky. Zúčastňujeme se akcí, kam bychom se běžně nedostali. Skvělá je také podpora formou získání propagačních materiálů,“ uvedl pan Petr Mančík, majitel firmy Výrobky od Zrcadla, který získal Regionální potravinu vloni.
V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci vybrané akce v regionu.
„Zájem o soutěž Regionální potravina Ústeckého kraje byl jako každý rok velký. Letos jsme moc rádi i za výrazný zájem ze strany nových výrobců. Pět z nich si nominaci odnáší poprvé,“ shrnula krajská koordinátorka Radomíra Plachá z Okresní agrární komory Most.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Miroslav Bína
tiskový mluvčí
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. SZIF má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556