15. 8. 2018
Zvole nad Pernštejnem 15. srpna 2018 – Gastro festival bude mít 18. srpna v Šiklově mlýně premiéru. Zábavní park Šikland pořádá první ročník festivalu dobrého jídla a skvělých drinků z různých koutů světa. Tato jedinečná akce je ideálním místem k předávání letošních ocenění Regionální potravina Kraje Vysočina. Do soutěže se letos přihlásilo 22 výrobců se svými 66 produkty, zvítězilo devět z nich.
Cesta do světa chutí začíná v Šiklově mlýně už tuto sobotu. Kdo holduje tradičním pochoutkám, nebo naopak netradičním a exotickým, kdo by chtěl vyzkoušet workshopy a získat inspiraci, ten je srdečně vítán. Každý si zde najde to své: začátečníci, zkušení i děti. Zároveň budou k dispozici atrakce westernového městečka, což znamená, že si můžete zastřílet z luku, vyzkoušet rýžování zlata, svézt se na koni nebo se vydat na vyhlídkovou jízdu vláčky. Součástí festivalu bude také sraz majitelů a milovníků Škodovek a nebude chybět ani ohňostroj.
Kde jinde představit vítěze letošního klání Regionální potravina Kraje Vysočina, než právě tady. Ke slavnostnímu předávání certifikátů dojde ve 12.30 a výhercům popřejí náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář a ředitel Regionálního odboru SZIF Brno Václav Říha.
Krajské soutěže o Regionální potravinu letos probíhaly už po deváté. Každoročně tím nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale podporují také lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Soutěží se v devíti kategoriích, letos se o značku na Vysočině ucházelo 66 produktů od 22 výrobců. A které výrobky nakonec značku získaly?
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Babiččina paštika Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o.
|
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Náměšťská sušená klobása Alois Stloukal, Náměšť nad Oslavou
|
|
Sýry, včetně tvarohu |
Eidamský SALÁMOVÝ SÝR 40% LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Jaroměřické Tradiční pomazánkové Šunka s osmaženou cibulkou Jaroměřická mlékárna, a.s. |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Tyčinky lněné Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Prosetínské trubičky Radka Maršálková Lontrasová, Prosetín |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Medovina z Vysočiny – s příchutí Skořicová Jiří Sláma, Chlístov |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Brambory konzumní Odrůda: ADÉLA AUTEX CZ s.r.o. |
|
Ostatní |
KMÍNOVÝ OLEJ Z PETRÁVČE Biogas Bohemia spol. s r.o. |
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556