V Ostravě se představí oceněné regionální potraviny Moravskoslezského kraje
23. 11. 2011
tisková zpráva
Celkem osm zemědělských produktů uspělo v Moravskoslezském kraji v druhém ročníku projektu Regionální potravina, který na podporu místních výrobců pořádá Ministerstvo zemědělství ČR. Představení vítězných produktů, mezi nimi například Trefilovy masopustní klobásy nebo originálního medového vína Medovinka, proběhne u příležitosti ostravského Gastro festivalu, na kterém bude oceněným regionálním potravinám věnována speciální expozice. Veřejnost bude mít také možnost vítězné produkty ochutnat či si je zakoupit.
„
Podpora regionálních potravin patří mezi mé priority. Jsem rád, že se soutěž Regionální potravina tak rychle ujala a získává stále větší význam při informování spotřebitelů o tom, jaké kvalitní produkty od menších výrobců vznikají přímo v jejich kraji,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl. Výrobci potravin totiž musí splňovat celou řadu přísných kritérií, které zaručí, že se jedná skutečně o potravinu z dané lokality. To je podmínkou, aby se produkt mohl o ocenění Regionální potravina vůbec ucházet.
„Výrobce musí doložit, že produkt byl vyroben tradičním způsobem na území Moravskoslezského kraje a že minimálně 70 % surovin je z daného regionu, případně tuzemského původu. Až poté se hodnotí samotná kvalita a chuť produktu,“ vysvětluje Martin Štěpánek z Odboru potravinářské výroby a legislativy Ministerstva zemědělství. „
Spotřebitel tak má jistotu, že pokud zakoupí potravinu s logem Regionální potravina, získá to nejlepší z lokální produkce,“ dodává.
Speciální expozice projektu Regionální potravina bude veřejnosti přístupná v průběhu celého
Gastrofestivalu, který proběhne ve dnech 24. až 26. listopadu na ostravském výstavišti Černá louka.
O letošním ročníku soutěže Regionální potravina V soutěži Ministerstva zemědělství Regionální potravina letos uspělo 99 výrobků, které získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. Letošní ročník byl teprve druhý, přesto ukázal, že zájem o prestižní logo mezi výrobci stoupá. Výrobci a zemědělci mohli své produkty přihlásit do dvou kategorií masných a dvou kategorií mléčných výrobků, mezi pekařské či cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zeleninu a další produkty v kategorii ostatní.
V letošním roce byly v rámci Moravskoslezského kraje oceněny následující produkty:
- Trefilova masopustní klobása
(výrobce: Vladimír Hájek – H+H; kategorie: masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas) - Minisalámky
(výrobce: Beskydské uzeniny, a. s.; kategorie: masné výrobky trvanlivé) - Čerstvé mléko plnotučné 3,5%
(výrobce: EKOMILK, s. r. o., kategorie: Mléčné výrobky ostatní) - Pečené mrkvánky
(výrobce: Beskyd Fryčovice, a. s.; kategorie: Pekařské výrobky včetně těstovin) - Porubská pusinka
(výrobce: GAMYS s.r.o.; kategorie: Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek) - Medovinka – Originál
(výrobce: Jankar Profi s. r. o.; kategorie: Alkoholické a nealkoholické nápoje – s výjimkou vína) - Otické kysané zelí červené
(výrobce: ZP Otice, a.s.; kategorie: Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě) - Pšeničná mouka hladká Speciál 00 Extra – světlá
(výrobce: Mlýn Herber s. r. o.; kategorie: Ostatní)
Pro další informace kontaktujte:
Hana Houšková
Stance Communications, s.r.o.
Tel: +420 224 810 809
GSM: +420 724 527 667
E-mail:
hana
houskova@stance
cz Petra Havlíčková Podařilová
Ministerstvo zemědělství, Odbor komunikace
Tel.: +420 221 812 408
GSM: +420 724 965 617
E-mail:
petra
podarilova@mze
cz