12. 6. 2019
Olomouc 12. června 2019 – Desátý ročník soutěže o značku Regionální potravina vrcholí. Dnes hodnotitelská komise nominovala výrobky za Olomoucký kraj. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se zde ucházelo celkem 78 produktů od 31 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Soutěž Regionální potravina letos probíhá desátým rokem. Čas prověřil, že se značce daří a že už na našem trhu zdomácněla. Za dobu své existence získala věhlas a oceněné výrobky popularitu. Výrazně pomáhá měnit preference spotřebitelů. Dnešní zákazník se totiž hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí.
Prestižní značku mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.Produkty, které se utkají o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu.Výrobky tak mají pevnou vazbu s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
V Olomouckém kraji dnes hodnotitelská komise vybírala vítěze. O soutěž je každoročně velký zájem.Letos se přihlásilo 31 výrobců se 78 výrobky. Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
KLOBÁSA HOVĚZÍ Zemědělské družstvo Kokory |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
|
Sýry včetně tvarohu |
Ovčí brynza Zemědělské družstvo Jeseník |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Pomazánka tvarohová s česnekem MVDr. Václav Osička |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Partutovický pecák makový Zemědělské družstvo Partutovice |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Medovník z Dobrot Dobroty sociální podnik s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Litovel Gustav 13° Pivovar Litovel a.s. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Džem Černý rybíz s aronií Viktorie Zemánková |
|
Ostatní |
Skaličský med – květový lipový Jaroslav Juráň – Včelí farma Skalička |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556