20. 10. 2016
Olomouc, 20. října 2016 – Poslední vyhlášení vítězů v letošní soutěži Regionální potravina se uskutečnilo 20. října na podzimním veletrhu Flora Olomouc u příležitosti festivalu gastronomie a nápojů Olima. Ocenění za Olomoucký kraj předala náměstkyně ministra zemědělství, Jaroslava Beneš Špalková. V soutěži o značku, která je zárukou místního regionálního původu a kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond, bylo letos v tomto kraji hodnoceno 124 produktů od 44 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 26 výrobků z kategorie Sýry včetně tvarohu.
Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Již sedmým rokem soutěží Regionální potravina pomáháme malým producentům z regionů. Snažíme se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekla náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková.
Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Každý rok mám radost nejen z nově přihlášených výrobků, ale především z nových výrobců, kteří mají zájem svoji produkci prezentovat. Bohužel není možné uspokojit každého, výrobců se hlásí opravdu mnoho. Těší mě, že naše spolupráce přináší rovněž další plody, jakými jsou např. Farmářské slavnosti, akce Poznej svého farmáře a mnoho dalších akcí pořádaných přímo na farmách,“ uvedla paní Lucie Hošková z Agrární komory v Olomouckém kraji.
K udělení značky Regionální potravina Olomouckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
FARMÁŘSKÁ KLOBÁSA TENKÁ VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
KACHNÍ STEHÝNKA VE VLASTNÍM SÁDLE PEČENÁ Designfoods s.r.o. |
|
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR V BYLINKOVÉ BRUŠETĚ Ing. Lucie Andrýsková, Hustopeče nad Bečvou |
|
Mléčné výrobky ostatní |
MALINOVÝ MLS MVDr. Václav Osička, Doubravský Dvůr, Červenka |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
OŘECHOVÝ ROHLÍČEK Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
KATRIN DORT SMETANOVÁ JAHODA Jarmila Jonáková, Olomouc |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
CHOMOUT REŽNÁ BÁRA CHOMOUT s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
DŽEM ARONIE S VIŠNĚMI Viktorie Zemánková, Lipník nad Bečvou |
|
Ostatní |
SKALIČSKÝ MED – KVĚTOVÝ JARNÍ Jaroslav Juráň, Skalička |
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 557 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Lucie Hošková - Agrární komora Olomouckého kraje Mobil: +420 724 734 693 E-mail: oaksumperk@email.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556