20. 6. 2018
Tisková zpráva
V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina
Ostrava 20. června 2018 – Letošní soutěž o značku Regionální potravina se pomalu, ale jistě blíží ke konci. Příští týden zasedne hodnotitelská komise naposledy. Moravskoslezský kraj dnes řadu oceněných výrobků rozšířil o osm nových přírůstků. Letošního klání se zde zúčastnilo 96 produktů od 33 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina.
O prestižní značku Regionální potravina byl v Moravskoslezském kraji velký zájem. Zatímco do prvního ročníku soutěže v roce 2010 se zde přihlásilo 64 výrobků, v letošním roce už to bylo 96 produktů od 33 výrobců. Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin, byla tentokrát nejpočetnější kategorií Ovoce a zelenina.
Výrobky hodnotila komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ocenění Regionální potravina se uděluje v roce 2018 už po deváté. V krajských soutěžích ho získají jen ty nejlepší potraviny od malých a středních regionálních výrobců. Vítězné produkty mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Čerstvost, dobrá chuť a kvalitní složení jsou jejich charakteristické rysy. Za spotřebiteli necestují stovky kilometrů, ale vzdálenosti mezi firmami a obchody jsou krátké a tím pádem i ekologické. Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může vyhrát jen jediný výrobek.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2018 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Tatínkova šunka MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
|
Sýry, včetně tvarohu |
Jesenický bochník Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba |
|
Mléčné výrobky ostatní |
BIO Mléko kozí Vítkovská zemědělská s.r.o. |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Rychvaldský chléb, pšenično – žitný Rychvaldská pekárna s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
JABLKOVÉ POKUŠENÍ Cukrárna u Vlasty s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
SMRKOVÉ VÝHONKY Solertus, s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
džem výběrový borůvky fructusterrae S U P R E M U S, spol. s r.o. |
|
Ostatní |
PŠENIČNÁ MOUKA HLADKÁ světlá speciál 00 extra MLÝN HERBER spol. s r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době ji spotřebitelé najdou u 418 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
Tiskový mluvčí SZIF
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
F E S T I N G s.r.o.
Lukáš Vacek - Jednatel společnosti
Mobil: 602 252 242
E-mail: vacek@festinghk.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556