23. 5. 2019
Tisková zpráva
Ostrava 23. května 2019 – Hodnotitelská komise dnes nominovala výrobky v soutěži Regionální potravina 2019 za Moravskoslezský kraj. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se zde ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.
Soutěž Regionální potravina letos slaví desáté výročí. Za dobu své existence získala značka věhlas a oceněné výrobky popularitu. Výrazně pomáhá měnit preference spotřebitelů. Dnešní zákazník se totiž hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí.
V soutěži mohou obstát jen nejlepší produkty. Ve 13 krajích ČR zvítězí za každou z devíti kategorií pouze jeden výrobek. Prestižní značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
V Moravskoslezském kraji dnes hodnotitelská komise vybírala vítěze. Celkem se přihlásilo 29 výrobců s 98 výrobky. Nejvíce kandidátů bylo v kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Uzený bůček speciál MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
|
Sýry včetně tvarohu |
HLAVNICKÝ TVAROH Z FARMY Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice |
|
Mléčné výrobky ostatní |
BIO Kozí jogurtové mléko Vítkovská zemědělská s.r.o. |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ HAVLÍK OPAL spol. s r.o. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Větrník s čokoládovou polevou - bez lepku Labumix s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 11 pivo světlý ležák SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Zelí s jablky a křenem Jaroslava Fojtíková, Havířov |
|
Ostatní |
Libavský MED KVĚTOVÝ Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556