21. 6. 2017
Tisková zpráva
V Libereckém kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina
Liberec, 21. června 2017 – V Libereckém kraji se dnes již poosmé soutěžilo o značku Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 80 produktů od 29 výrobců. Nejvíce přihlášených výrobků bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
První letní den přinesl štěstí dalším osmi výrobkům. Vybrat vítěze z tak velkého počtu nebylo vůbec jednoduché. Zvítězit totiž může v každé z devíti kategorií pouze jeden. Výrobky hodnotila sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Obliba značky Regionální potravina stoupá. U výrobců i samotných spotřebitelů. Počet letos přihlášených výrobců i výrobků v Libereckém kraji je toho důkazem. Celkem bylo přihlášeno 80 produktů od 29 výrobců. Na rozdíl od loňského roku, kdy byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje s počtem 24 výrobků.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2017 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
ĎÁBELSKÝ MLS PODKRKONOŠSKÁ UZENINA S.R.O. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
STAROČESKÁ KLOBÁSA KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ S.R.O. |
|
Sýry včetně tvarohu |
POMAZÁNKA ČESNEKOVÁ ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K., S.R.O. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
BIO JOGURTOVÉ KOZÍ MLÉKO NEOCHUCENÉ JOSEF PULÍČEK, PĚNČÍN |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ŽITNÝ CHLÉB BIO CELOZRNNÝ COOC FOOD S.R.O. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
BEZ OCENĚNÍ |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
ALBRECHT 12 KATEŘINA TERRA FELIX S.R.O. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
SAMIR KYSANÉ ZELÍ VE SLANÉM NÁLEVU SAMIR KYSANÉ ZELÍ S.R.O. |
|
Ostatní |
KARAMEL POLEVA 400g RADKA MAYEROVÁ, LIBEREC |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Vladimíra Pachlová - Regionální agrární rada Libereckého kraje Mobil: +420 774 440 567 E-mail: info@apic.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556