10. 10. 2018
Den Regionálních potravin Libereckého kraje se blíží. Už zítra se v Liberci představí regionální výrobci, což je spolu s bohatým doprovodným programem záruka příjemné zábavy i úžasných chuťových zážitků. Letošní vítězové soutěže Regionální potravina zde zároveň také převezmou prestižní ocenění.
Den Regionálních potravin Libereckého kraje se koná ve čtvrtek 11. října na náměstí Dr. Eduarda Beneše v Liberci. Jedná se o již 12. ročník této prodejní a propagační výstavy. Program poběží od 9 do 17 hodin a na své si přijdou jak labužníci a fajnšmekři, tak i rodiny s malými dětmi. Ti odvážnější si mohou dokonce zasoutěžit s Janem Michálkem, vedoucím národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR 2000 až 2008, v rámci kuchařských show o ceny v podobě Regionálních potravin. Po celý den návštěvníci budou moci nejenom ochutnávat a nakupovat ty nej potraviny libereckého regionu, ale zároveň se i osobně setkat s jejich výrobci.
V rámci akce proběhne také ve 13 hodin slavnostní předávání ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. Program potěší velké i malé diváky, vystoupí například Martin Maxa, Miluška Voborníková a další. Vítězům popřejí zástupci MZe a SZIF. Letos se zde do soutěže přihlásilo 37 výrobců s celkem 90 produkty. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Značka Regionální potravina se v roce 2018 udílí už devátým rokem. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 523 oceněných produktů. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.
Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Značku Regionální potravina Libereckého kraje 2018 získaly tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Tlačenka světlá, VÁŠA spol. s r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Pepřák, KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o. |
|
Sýry, včetně tvarohu |
Farmářský sýr s rajčátky, Jiří Vrkoslav |
|
Mléčné výrobky ostatní |
JOGURT JAHODA BIO, Jiří Korn |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Mini svatební koláček povidlový – tlačený, Drahomíra Macková |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
RAFAEL MEDOVNÍK, Cukrářství a pekařství Růžodol s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Vratislavické řezané, HOLS akciová společnost |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Broskev s mátou, Jan Kakos |
|
Ostatní |
Zmrzlina Slaný karamel LEDA, David Stárek |
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556