20. 9. 2017
Tisková zpráva
Liberec, 20. září 2017 – Den Regionálních potravin v Liberci je zcela jistě tím nejlepším dějištěm pro slavnostní předávání práv užívat prestižní logo Regionální potravina. Řada oceněných výrobků má osm nových přírůstků. Úspěšným výrobcům na místě pogratuluje Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství, a ředitel Regionálního odboru SZIF Hradec Králové Aleš Sobel.
Den Regionálních potravin Libereckého kraje proběhne ve čtvrtek 21. září na náměstí Dr. Eduarda Beneše v Liberci. Na své si přijdou jak odborníci z resortu zemědělství, tak i rodiny s malými dětmi nebo dospělí návštěvníci. Mohou si zasoutěžit s Janem Michálkem v rámci kuchařských šou právě o ceny v podobě Regionálních potravin, ochutnávat regionální dobroty všech vůní a chutí a pobavit se bohatým kulturním programem. Hudbymilovné návštěvníky potěší Elvis Presley Revival Band, Iveta Simonová a Marcel Zmožek. Předávání ocenění Regionální potravina ředitelem Odboru potravinářského z Ministerstva zemědělství Jindřichem Fialkou a ředitelem Regionálního odboru SZIF Hradec Králové Alešem Sobelem proběhne ve 13 hodin.
Vybrat vítěze soutěže z tak velkého počtu nebylo vůbec jednoduché, ale v osmi z devíti kategorií to byla jasná volba. Výrobky hodnotila sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se ucházelo celkem 80 produktů od 29 výrobců. Nejvíce přihlášených výrobků bylo v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Letos už poosmé získávají ocenění Regionální potravina nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Značku Regionální potravina Libereckého kraje 2017 dostává těchto 8 výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
ĎÁBELSKÝ MLS PODKRKONOŠSKÁ UZENINA S.R.O. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
STAROČESKÁ KLOBÁSA KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ S.R.O. |
|
Sýry včetně tvarohu |
POMAZÁNKA ČESNEKOVÁ ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K., S.R.O. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
BIO JOGURTOVÉ KOZÍ MLÉKO NEOCHUCENÉ JOSEF PULÍČEK, PĚNČÍN |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ŽITNÝ CHLÉB BIO CELOZRNNÝ COOC FOOD S.R.O. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
BEZ OCENĚNÍ |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
ALBRECHT 12 KATEŘINA TERRA FELIX S.R.O. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
SAMIR KYSANÉ ZELÍ VE SLANÉM NÁLEVU SAMIR KYSANÉ ZELÍ S.R.O. |
|
Ostatní |
KARAMEL POLEVA 400g RADKA MAYEROVÁ, LIBEREC |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 520 produktů od 378 výrobců ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556