17. 9. 2016
Den regionálních potravin Královéhradeckého kraje v rámci krajských dožínek byl i letos vyvrcholením soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Letošní vítězové soutěže si svá ocenění slavnostně převzali z rukou předsedy komise Jindřicha Fialky, ředitele Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství. Tato akce se konala sobotu 17. září 2016 v odpoledních hodinách na náměstí v Hradci Králové. Značka Regionální potravina, kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond, je zárukou místního regionálního původu, letos se o ni v daném kraji ucházelo 111 produktů od 33 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 20 výrobků z kategorie Masné výrobky tepelně opracované.
“Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy již sedmým rokem. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a pomoci jim uspět na trhu s jejich výrobky,“ představil soutěž Jindřich Fialka z Ministerstva zemědělství.
Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
„Ze získání ocenění Regionální potravina máme radost. Považujeme to za určitou formu ocenění naší systematické dlouhodobé práce, která udržuje tradiční obor našeho zemědělství a pomáhá zachovat v naší krásné zemi funkční kulturní krajinu i zaměstnanost na venkově. Věříme také, že naše činnost přiláká pozornost a zvýší poptávku po zdravých a chutných potravinách z domácích zdrojů,“ vyjádřil se k ocenění Ladislav Vacek, ředitel společnosti Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s.
K udělení značky Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 8 výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
VEPŘOVÉ SÁDLO SE ŠKVARKY Z RAMPUŠE Petr Sokol, Rampuše |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Neoceněno |
|
Sýry včetně tvarohu |
FARMÁŘSKÝ SÝR ZAUZENÝ FARMERS spol. s r. o. |
|
Mléčné výrobky ostatní |
SELSKÝ JOGURT ČERNÝ RYBÍZ František Kejklíček, Hradec Králové |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
BĚLOHRADSKÝ CHLÉB Josef Rýdl, s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
VĚTRNÍK ŠLEHAČKOVÝ Zuzana Vaisová, Hradec Králové |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
FRYDRYCHŮV 100% JABLEČNÝ MOŠT JEDNOODRŮDOVÝ – TOPAZ Miroslav Frydrych, Petrovičky |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
BOLEHOŠŤSKÉ KYSANÉ ZELÍ AGROSPOL Bolehošť, a.s. |
|
Ostatní |
KAPŘÍ MEDAILONKY 2 x 120 G Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a.s. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 577 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Ivo Konopa - Regionální agrární komora Královéhradeckého kraje
tel: + 420 725 365 355
E-mail: oakhk@seznam.cz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556