16. 5. 2019
Tisková zpráva
Hradec Králové 16. května 2019 – Královéhradecký kraj má navrženy nové vítěze soutěže o Regionální potravinu 2019. Hodnotitelská komise zde vybírala nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. O soutěž, která letos běží už desátým rokem, je každoročně velký zájem. Celkem se za daný kraj přihlásilo 31 výrobců se 108 produkty.
Regionální potravina je prestižní značka, která se letos udílí již po desáté. Za dobu své existence si vybudovala renomé, popularita výrobků s puncem „Regionální potravina“ rok od roku stoupá. Čas prověřil, že se značce daří a že už na našem trhu zdomácněla. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Hodnotitelská komise dnes v Hradci Králové rozhodovala, kterých devět výrobků ocenění získá. Soutěží se v devíti kategoriích a za každou může zvítězit pouze jeden výrobek. V letošním roce bylo v daném kraji přihlášeno 108 výrobků od 31 výrobců, největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Staročeská uzená kýta ZEPO Bohuslavice, a.s. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Vepřové maso ve vlastní šťávě ZEPO Bohuslavice, a.s. |
|
Sýry včetně tvarohu |
POPELÁK Bc. Lenka Lacinová, Úhlejov |
|
Mléčné výrobky ostatní |
MIŠUTKA RAKYTNÍK František Kejklíček, Hradec Králové - Plotiště nad Labem |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Žitný chléb s dýní Luníček s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Mrkváček Nožička s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
RAMPUŠÁK NEFILTROVANÉ PIVO 12% SVĚTLÝ LEŽÁK Staročeský pivovárek, s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Jablko Topaz Zemědělské družstvo Dolany |
|
Ostatní |
Pstruh filet uzený - ručně filetovaný Jan Kolowrat - Krakowský, Rychnov nad Kněžnou |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556