2. 10. 2018
Olomouc 2. října 2018 – Ve čtvrtek bude slavnostně zahájena tradiční podzimní přehlídka ovoce a zeleniny na olomouckém výstavišti Flora. Od 4. do 7. října je pro návštěvníky připraven bohatý program, jehož součástí bude i oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima. Při přehlídce těch nejlepších plodů naší země nesmí chybět ani Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se svým infostánkem a „naši“ výrobci kvalitních potravin s lákavou nabídkou. Zároveň zde letošní vítězové převezmou ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.
Podzim je pro zahrádkáře a sadaře obdobím, kdy sklízejí plody své celoroční práce. A pro všechny mlsné jazýčky obdobím ochutnávání těchto dobrot. Také letos se na olomouckém výstavišti budou moci ovocnáři a zelináři pochlubit svou sklizní, návštěvníci se mají rozhodně na co těšit. Podzimní Flora nabídne od čtvrtka 4. do neděle 7. října řadu lákadel, od festivalu gastronomie a nápojů Olima přes Podzimní zahradnické trhy až po projekt Rozkvetlé památky, kdy se místní architektura propojí s krásou květinových aranžmá.
Letos slaví výstaviště 60 let své existence, proto se i podzimní etapa Flory ponese v duchu exkluzivity. Svým pojetím a názvem Zemská výstava ovoce a zeleniny naváže na původní výstavy, které se před 60 lety v Olomouci provozovaly a těšily se velké oblibě. A jakou můžete čekat atmosféru? Na podzimní Floře Olomouc zavládne ruch z „Tržiště první republiky“. Pojí se ke stému výročí státu a tradicím trhů na náměstích a návsích.
Výstava nebude jenom pastva pro oči, na své si přijdou také chuťové buňky. Festival gastronomie a nápojů Olima představí osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenými degustacemi, které vedou zkušení someliéři, soutěže cukrářů a kuchařů Olima Cup nebo pokušení v podobě Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. Těšit se můžete na potravinářský salon. Nově se uskuteční také soutěž tvůrců džemů Flora džem.
Fanouškům kvalitních potravin značek Klasa a Regionální potravina nabídne devět oceněných výrobců k ochutnání i zakoupení to nejlepší ze své produkce. Návštěvníci se tak mohou těšit na omáčky, majonézy, zeleninové bašty, mléčné výrobky, dezerty a další. Zájemci je najdou v pavilonu E stejně tak jako stánek SZIF, kde získají informace k dotacím i fungování Fondu.
V den zahájení výstavy proběhne slavnostní udílení cen Regionální potravina Olomouckého kraje. Vítězové, jejichž seznam je uveden v tabulce na následující straně, převezmou ocenění z rukou náměstka ministra zemědělství Pavla Veselého a ředitelky Regionálního odboru SZIF Kateřiny Mračkové.
Letos se do soutěže, která probíhá už devátým rokem, přihlásilo 48 výrobců se svými 117 výrobky. Jejím smyslem je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, SZIF značku spravuje.
Přejeme všem návštěvníkům příjemnou zábavu, hodně vizuálních i gastronomických zážitků a krásné počasí.
Značku Regionální potravina Olomouckého kraje získaly letos následující výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Bránice, Zemědělské družstvo Újezd u Uničova |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
PAŠTIKA BEZ ÉČEK, VÁHALA a spol. s.r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků |
|
Sýry, včetně tvarohu |
SENICKÝ SMRAĎOCH, Zemědělské družstvo Senice na Hané |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Čerstvé máslo – BIO, Farma Kozí Hrádek s.r.o. |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
SVATEBNÍ KOLÁČKY, Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
MAKOVÝ DORT SE ZKARAMELIZOVANÝMI ŠVESTKAMI A LÍSKOVÝMI OŘECHY, Mgr. Alice Bačíková, Olomouc |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
JAKAMARUS, TŌSH Distillery s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
JABLKA JONAGOLD, Hospodářské družstvo Určice, družstvo |
|
Ostatní |
Skaličský med – květový pastový, Jaroslav Juráň – Včelí farma Skalička |
Seznam oceněných výrobců, kteří budou nabízet své produkty v pavilonu E:
Výrobce |
Výrobky |
Fajna Pasta, s.r.o. |
sušené těstoviny a polévkové nudle |
Agrola-la, spol. s.r.o. |
jogurt, zákys |
Solertus, s.r.o. |
sirup, čaj, marmelády, zeleninové výrobky |
efko.cz, s.r.o. |
okurky, feferony, křen |
Fojtíková Jaroslava |
zeleninová bašta |
KAND s.r.o. |
kečupy, omáčky |
KONIPRO, s.r.o. |
dezerty |
Záruba Food, a.s. |
majonézy, tatarské omáčky |
BONECO, a.s. |
majonézy, hořčice, lahůdky, kečupy, křeny |
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF je dále zprostředkujícím subjektem v Operačním programu Rybářství a v národních dotacích, zajišťuje také propagaci značek kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556