20. 6. 2019
Třebíč 20. června 2019 – Kraj Vysočina má navrženy vítěze soutěže Regionální potravina. Dnes zde hodnotitelská komise nominovala výrobky za daný kraj. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se zde ucházelo celkem 80 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ostatní.
Desátý ročník soutěže o Regionální potravinu vrcholí. Čas prověřil, že se značce daří a že už na našem trhu zdomácněla. Za dobu své existence získala věhlas a oceněné výrobky popularitu. Výrazně pomáhá měnit preference spotřebitelů. Dnešní zákazník se totiž hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí.
Prestižní značku mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.Produkty, které se utkají o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu.Výrobky tak mají pevnou vazbu s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Hodnotitelská komise dnes vybírala vítěze za Kraj Vysočina. Místem soutěže se stala Střední hotelová škola Třebíč. Letos se přihlásilo 24 výrobců s 80 výrobky, nejvíce kandidátů bylo v kategorii Ostatní. Komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Kraje Vysočina 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
Bačovská slanina Uzenářství a lahůdky Sláma s.r.o. |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
|
Sýry včetně tvarohu |
Čerstvý sýr Panenka Ing. Dagmar Dušková, Červená Lhota |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Zákys smetanový LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o. |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Chléb celožitný Pekařství MALENA s.r.o. |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Citronový řez Ing. Josef Elis, Velké Meziříčí |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Chotěboř Prémium Pivovar Chotěboř s.r.o. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Meruňka s levandulí Iva Navrkalová, Třebíč |
|
Ostatní |
Solená tykev pražená loupaná Hosova obchodní společnost, spol. s r.o |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556