11. 10. 2012
(Olomouc, 11. října 2012) Nejlepší potraviny Olomouckého kraje dnes v rámci festivalu OLIMA obdržely ocenění Regionální potravina. Náměstek ministra zemědělství Tomáš Šimčík a hejtman Martin Tesařík předali certifikáty sedmi producentům, kteří zvítězili v letošním ročníku soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje. Soutěž Regionální potravina pořádá již třetím rokem Ministerstvo zemědělství ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Projekt Regionální potravina podporuje ty nejlepší produkty z krajů. Je určena pro střední a malé podniky, tedy ty, které na vlastní propagaci nemají tolik prostředků, a celostátní kampaň jim tak může pomoci proniknout na trh. Spotřebitelé na oplátku dostávají s Regionální potravinou záruku kvality a regionálního původu,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.
„Ocenění jsme letos udělili pouze v sedmi z devíti kategorií. Nejvíce byla zastoupena kategorie Masných výrobků tepelně opracovaných a kategorie Sýrů včetně tvarohu. Naopak nejmenší zájem jsme zaznamenali u cukrářských a trvanlivých masných výrobků, proto jsme tyto dvě kategorie nevyhlásili,“ vysvětluje Josef Hlavinka z místní Agrární komory, která soutěž v regionu organizuje.
Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v první den festivalu gastronomie a nápojů OLIMA v pavilonu E. Ten se zaměřuje na přehlídku kvalitní domácí potravinářské produkce a regionálních specialit. Součástí výstavní expozice je i prodej a ochutnávka oceněných výrobků. Festival nabízí až do neděle bohatý doprovodný program včetně kuchařské soutěže OLIMA Cup 2012. Účastníci klání budou soutěžit v přípravě pokrmů z výrobků oceněných značkou Regionální potravina Olomouckého kraje.
Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Olomouckého kraje 2012:
Kategorie: | Oceněný výrobek: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas | Farmářská klobása tenká (Váhala a spol., Hustopeče nad Bečvou) |
2. | Masné výrobky trvanlivé | cena neudělena |
3. | Sýry včetně tvarohu | Sýr Brníčko zrající (Michal Hrdlička, Brníčko) |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Porubáček, šlehaný tvarohový krém (Zdeňka Horníková, Hustopeče nad Bečvou) |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Koláč hanácký (Jitka Haberlandová, Mezice) |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | cena neudělena |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína) | Zubr Gold (Pivovar Zubr, Přerov) |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Šípkový džem (Designfoods, Zábřeh na Moravě) |
9. | Ostatní | Tvarůžková roláda (Tvarůžková cukrárna, Loštice) |
Kontakt pro další informace:
Šárka Augustinová
E-mail: sarkaaugustinova@ogilvy
com, tel.: 601 388 213
O Regionální potravině
Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě. Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556