25. 6. 2021
Hodnotitelská komise v rámci soutěže Regionální potravina zavítala tentokrát na Vysočinu. Na ocenění Regionální potravina tam navrhla 7 výrobků v 9 kategoriích. Cílem bylo vybrat oblastní zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců.
Do soutěže se v kraji přihlásilo celkem 24 producentů s 74 výrobky.
Hodnotitelé navrhli na udělení značky Regionální potravina Kraje Vysočina 2021 tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
BAČOVSKÉ UZENÉ – KÝTA Uzenářství a lahůdky Sláma |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
Havlíčkova klobása se švestkou Tomáš Havlíček, Třebíč |
|
Sýry včetně tvarohu |
TVAROH Ing. Dagmar Řezníková, Červená Lhota |
|
Mléčné výrobky ostatní |
ŠLEHANÝ JOGURT S PŘÍCHUTÍ JAHODY Ing. Dagmar Řezníková, Červená Lhota |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Nevyhlášeno |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Nevyhlášeno |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
TREBITSCH CZECH SINGLE MALT WHISKY 6 Česká whisky |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Vítův zákvas z červené řepy ViK product |
|
Ostatní |
MED květový pastový Petr Špaček, Cidlina |
„I když byl letošní rok poznamenám koronavirovou pandemií, tak se nám přihlásilo více výrobků než loňský rok, za což jsme rádi. Nejsilněji zastoupenou kategorií byla kategorie Masné výrobky tepelně opracované. Celkově komise hodnotila 74 výrobků od 24 výrobců.“, říká krajský koordinátor Karel Coufal a ředitel OAK Třebíč.
Ocenění Regionální potravina je určeno pro producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Výrobek pak získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Spotřebitelům její logo na obalu napovídá, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin a často se jedná i o krajové speciality.
V hodnotitelské komisi se i tentokrát sešli zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina spadá mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Aktuálně je oceněno 407 produktů od 312 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556