10. 6. 2014
(Plzeň, 10. června 2014) Třináct krajů České republiky postupně vybírá vítězné výrobky pátého ročníku soutěže Regionální potravina. První slavnostní předávání proběhlo dnes v Plzeňském kraji. Devět místních výrobců získalo ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje na Festivalu regionálních potravin. Značku uděluje pátým rokem Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů.
„Jsem rád, že se s dalším ročníkem soutěže rozšíří sortiment výrobků nesoucích logo Regionální potravina. Podpora a propagace regionálních výrobců potravin patří dlouhodobě mezi priority ministerstva zemědělství. Pomáhají rozvíjet region a zákazníkům navíc usnadní výběr mezi kvalitními potravinami,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Z 86 přihlášených výrobků od 31 menších a středních producentů Plzeňského kraje vybírala komise tvořená odborníky z Ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu, krajského úřadu, Potravinářské i Agrární komory ČR. „Rozhodování bylo poměrně složité. Přihlášené výrobky byly velmi kvalitní a o vítězích jednotlivých kategorií nakonec rozhodovaly detaily,“ uvedl Ivo Šašek, manažer Místní akční skupiny Pošumaví, která je jedním z organizátorů soutěže v kraji.
Součástí festivalu Regionálních potravin byl také farmářský trh s vítěznými výrobky ze všech ročníků soutěže. Návštěvníci mohli navštívit kuchařskou show v podání vítěze soutěže „Vaříme s Regionální potravinou Plzeňského kraje“ – Střední škola zemědělská a potravinářská - určené kolektivům žáků středních gastronomických škol, jejíž finále se konalo v polovině května v rámci Apetit Festivalu.
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Bůčková roláda, Jatky Blovice, s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Klobása, PLZÁK z PLZNĚ, s.r.o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Bundáš kozí sýr ořechový, Jan Junek |
4. | Mléčné výrobky ostatní | BIFI nápoj, ZEMĚDĚLSKÁ VÝROBA MILKNATUR, a.s. |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Zelňáky, PEKO – Němečková, s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Šumavský medový špalíček, SŠZP Klatovy |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Stvolenský mošt jablečný s bezinkami, Jaroslav Hruška |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Lahodný křimický zelný salát s křenem, Jaroslav Lobkowitz |
9. | Ostatní | Med medovicový lesní z Českého lesa, Jaroslav Lstibůrek |
Ivo Šašek
regionální koordinátor, Místní akční skupina Pošumaví
Email: sasek@masposumavicz, tel.: +420 774 411 096
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556