1. 10. 2015
(Olomouc, 1. října 2015) Na festivalu gastronomie a nápojů Olima byl celkem 8 výrobkům s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi předán certifikát Regionální potravina Olomouckého kraje 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos v tomto kraji ucházelo 38 výrobců s 80 výrobky. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 21 výrobků v kategorii pekařské výrobky včetně těstovin. Vítězné výrobky se také představily v pavilonu E výstaviště Flora Olomouc.
Prestižní značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy. „Ministerstvo zemědělství již šestým rokem soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ představil soutěž ministr zemědělství Marian Jurečka.
Výrobky přijaté do soutěže hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. Podle slov regionálního koordinátora Ing. Pavla Stonawského z Agrární komory Olomouckého kraje, měla komise velmi obtížnou a složitou práci: „Se svými novými výrobky uspěli již tradiční výrobci, držitelé značky Regionální potravina, ale prosadili se také výrobci, kteří soutěžili poprvé. Svědčí to o tom (nebo dokazuje to), že se v Olomouckém kraji vyrábí kvalitní potraviny.“
„Velmi mne těší, že Čerstvé máslo je již třetím produktem z naší malé Farmy Zdeňka, oceněným Regionální potravinou. Jsem moc ráda, že se potvrdilo, že i malá rodinná mlékárna dokáže vyrobit kvalitní a zdravé potraviny. Ocenění vnímám jako výzvu a podporu v podnikání, je to pro nás velká čest. Kromě Čerstvého másla se tímto oceněním pyšní náš Porubáček a sýr Duo srdce, jejichž obliba u zákazníků od získání ocenění stále roste. Naší prioritou nadále zůstává vyrábět kvalitní a poctivé mléčné výrobky,“ uvedla Ing. Lucie Andrýsková, majitelka malé mlékárny Farma Zdeňka.
Značku Regionální potravina Olomoucký kraj 2015 obdržely tyto výrobky:
Kategorie | Oceněný výrobek a výrobce | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas | Dubická klobása – vepřová Dubická zemědělská, a.s., Dubicko |
2. | Masné výrobky trvanlivé | neuděleno |
3. | Sýry včetně tvarohu | Sýr Běla prohřívaný vhodný ke grilování Zemědělské družstvo Jeseník |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Čerstvé máslo Ing. Lucie Andrýsková, Hustopeče nad Bečvou, Poruba |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Partutovický pecák hruškový Zemědělské družstvo Partutovice |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Katrin malina Jarmila Jonáková, Olomouc - Chomoutov |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Litovel Gustav 13 Pivovar Litovel a.s. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Džem ovocný černý bez s jablíčkem Viktorie Zemánková, Lipník nad Bečvou |
9. | Ostatní | Mák setý Agroprodukt Supíkovice spol. s r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na svém obalu. V současné době značku nosí 575 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Pavel Stonawský
Agrární komora Olomouckého kraje
Mobil: +420 732 812 260
Email: pavelstonawsky@gmail
com
tiskove@mzecz
info@szifcz
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556