26. 9. 2018
Tisková zpráva
Hradec Králové 26. září 2018 – Na svatého Václava se bude v Hradci Králové koštovat. 11. ročník oslav vína a burčáku nabídne to nejlepší z produkce 35 vinařů z ČR i zahraničí. Také příznivci dobrého jídla a dobré zábavy budou určitě spokojeni. Čeká na ně bohatý program včetně představení letošních vítězů soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje.
Hradecký koštýř, slavnost vína a burčáku, se koná 28. září v Hradci Králové v Žižkových sadech. Bude se zde prezentovat více než 35 vinařů z ČR a zahraničí. Nebudou chybět ani dobroty k zakousnutí a oblíbená dětská zóna s celodenní nabídkou pro rodiny s dětmi. Hudební program bude více než pestrý, zazní cimbál, jazz, folk, dixieland a na severních terasách se návštěvníkům představí flašinetář. Také značka Regionální potravina zde bude mít žně, na Hradeckém koštýři se představí poprvé. Ve 14 hodin dojde ke slavnostnímu vyhlášení Regionální potraviny Královéhradeckého kraje 2018. Výrobci převezmou ocenění z rukou ředitele Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství Jindřicha Fialky a ředitele Regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu Aleše Sobela. Vítězné výrobky bude možné nejenom otestovat, ale samozřejmě i zakoupit.
Soutěž Regionální potravina letos probíhá už devátým rokem. V Královéhradeckém kraji se tento rok přihlásilo 87 výrobků od 25 producentů. Smyslem značky je propagace výrobků jednotlivých krajů, podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k vyhledávání výrobků této značky na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou v současné době vybírat z 525 oceněných produktů.
Regionální potravinu získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje.
Regionální potravinu Královéhradeckého kraje 2018 získaly tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
ZAUZENÁ PAŠTIKA s brusinkou, Jindřich Uhlíř, Jaroměř
|
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
HOVĚZÍ SUŠENÉ MASO CHILLI, Ondřej Plas, Hradec Králové - Nový Hradec Králové
|
|
Sýry, včetně tvarohu |
Přírodní sýr balkánského typu, František Kejklíček, Hradec Králové - Plotiště nad Labem |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Smetánkový mls - vanilková příchuť, Jiří Pácha, Rokytnice v Orlických horách |
|
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Chléb pšenično žitný, Martin Křížek, Kostelec nad Orlicí |
|
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Kremrole, Josef Rýdl, s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
ZELNÁ ŠTÁVA z Dobrovodského kysaného zelí BÍLÁ, Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Zelný salát s křenem a paprikou, David Smetana, Hradec Králové - Svobodné Dvory |
|
Ostatní |
KARAMELOVÁ POCHOUTKA, Petr Sokol, Rampuše
|
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556