30. 9. 2019
Podzimní Flora Olomouc se blíží. Veletrh na oslavu hojnosti a sklizně začíná už 3. října. V rámci festivalu gastronomie a nápojů Olima 2019 zde proběhne slavnostní předávání certifikátů vítězům soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje, kterou administruje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Ten také bude svou činnost jako každoročně prezentovat u infostánku v pavilonu E.
Od 3. do 6. října se koná populární výstava Flora Olomouc, která nabídne bohatý program se spoustou lákadel, tradičně doplněný oblíbeným festivalem gastronomie a nápojů Olima, Podzimními zahradnickými trhy, Flora koštem či projektem Rozkvetlé památky. Tento každoroční svátek pěstitelů, zemědělců a zahradníků navštíví vždy kolem 26 tisíc zájemců z řad laické i odborné veřejnosti.
V hlavní expozici v největším pavilonu A se představí nejlepší tuzemští pěstitelé ze Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. Festival Olima nabídne návštěvníkům výstaviště osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými someliéry či soutěží cukrářů a kuchařů Olima Cup. Těšit se můžete také na potravinářský salon nebo Grand Prix ovocných destilátů Flora košt.
Podzimní zahradnické trhy budou mít své místo v pavilonu G a na venkovních plochách Smetanových sadů. Nabídnou široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb. Součástí nabídky bude i produkce francouzských pěstitelů růží Meilland, jejichž generální zastoupení pro český a slovenský trh obstarává Výstaviště Flora Olomouc. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, dále burčák, medovina, svařené víno a jiné občerstvení.
Účast SZIF na programu Flory Olomouc se projeví hned ve dvou směrech: V pavilonu E se bude platební agentura prezentovat u svého tradičního stánku, kde budou pracovníci SZIF podávat informace o zemědělských dotacích a kde budou k dispozici i vzdělávací a dárkové předměty pro zájemce o tuto problematiku. Ve stejném pavilonu se představí také devět výrobců se svými specialitami, které získaly ocenění Regionální potravina a Klasa. Návštěvníci mohou ochutnat marmelády, čerstvé mléčné výrobky, ale také třeba oblíbené Štramberské uši. Zlatým hřebem čtvrtečního dne bude slavnostní předávání certifikátů soutěže Regionální potravina Olomouckého kraje 2019, jež se uskuteční v pavilonu A v 10:30 hodin. Do letošního ročníku se v kraji přihlásilo celkem 31 výrobců se 78 produkty. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.
Soutěž v tomto roce proběhla již po desáté a čas prověřil, že se značce daří a výrazně pomáhá měnit preference spotřebitelů. Dnešní zákazník se totiž hodně zaměřuje na kvalitu a čerstvost, které v sobě Regionální potravina snoubí. Prestižní značku mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Produkty, které soutěží o ocenění, jsou vyrobeny v daném kraji, a to z místních surovin, jejich podíl je stanoven nejméně na 70 %; hlavní surovina přitom musí být 100% tuzemského původu. Výrobky tak mají pevnou vazbu s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované |
KLOBÁSA HOVĚZÍ Zemědělské družstvo Kokory |
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
|
Sýry včetně tvarohu |
Ovčí brynza Zemědělské družstvo Jeseník |
|
Mléčné výrobky ostatní |
Pomazánka tvarohová s česnekem MVDr. Václav Osička |
|
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Partutovický pecák makový Zemědělské družstvo Partutovice |
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Medovník z Dobrot Dobroty sociální podnik s.r.o. |
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Litovel Gustav 13° Pivovar Litovel a.s. |
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Džem Černý rybíz s aronií Viktorie Zemánková |
|
Ostatní |
Skaličský med – květový lipový Jaroslav Juráň – Včelí farma Skalička |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 519 produktů od 368 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556