30. 7. 2020
Tisková zpáva
Pardubice, 30. července 2020 – V Pardubickém kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat oblastní zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Do soutěže se v kraji přihlásilo celkem 25 producentů se 112 výrobky.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Pardubického kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Bio sýrové nitě BIO&CEEPORT s.r.o. |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
BIO kravské kefírové mléko z Bělečka Ranč Bělečko Agro s.r.o. |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
TVAROHOVÝ MORAVSKÝ KOLÁČEK SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY Jana Vondroušová, Bukovka |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
ŠTRŮDL Jana Vondroušová, Bukovka |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA pivo polotmavý nefiltrovaný ležák VESELKA LITOMYŠL s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Rajče BIO Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice |
9. |
Ostatní |
Selský sýr v oleji BYLINKOVÝ Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti |
„Bohužel kvůli koronavirové krizi zaniklo v Pardubickém kraji mnoho kvalitních producentů. Přesto se i tak letos ucházelo o značku Regionální potravina velké množství výrobků, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované. Jedním z členů komise byl dokonce i samotný hejtman kraje Martin Netolický.“, uvedl krajský koordinátor Lukáš Vacek z agentury F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556