11. 6. 2021
Hodnotitelská komise zavítala tentokrát do Libereckého kraje, i tady navrhla letošní vítěze ocenění Regionální potravina. Je jich 9. Do soutěže, která oceňuje především kvalitu a regionální původ výrobků, se přihlásilo 29 producentů se 77 výrobky.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2021 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
Kladenská pečeně Podkrkonošská uzenina, s.r.o. |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
Ruprechtovo maso ve vlastní šťávě Maso Rydval, s.r.o. |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
GRIL přírodní sýr nezrající solený Mléko Jeřmanice s.r.o. |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
Filounský BIO jogurt bílý Martin Šourek, Plavy |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Pšenično-žitný chleba DOK NORDBEANS s.r.o. |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Smetanovo tvarohový dort z Mimoně Ivana Jablonovská, Mimoň |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Luž 10 PIVOVAR CVIKOV a.s. |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o. |
9 |
Ostatní |
Med od Nojmíků Pavel Neumaier, Dolní Řasnice |
„Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale za to několik z nich bylo úplně nových. To dokládá i fakt, že čtyři z devíti kategorií obsadili výrobci, kteří byli oceněni poprvé. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila“, uvedl regionální koordinátor Václav Chábera z Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské
a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ocenění Regionální potravina můžou získat pouze producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněné výrobky pak můžou na svém obalu čtyři roky používat značku Regionální potravina. Zelené logo je vodítkem pro spotřebitele, kterému připomíná, že u oceněných potravin je kladen důraz na vazby k danému regionu, popisu nadstandardní kvalitativní charakteristiky, složení výrobku či jeho senzorických vlastností.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova
a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření
a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556