12. 5. 2022
O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie zůstala neobsazena.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1 |
Masné výrobky tepelně opracované |
BĚLČICKÉ HOVĚZÍ ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO BĚLČICE |
2 |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
DĚDOUCHOVO VEPŘOVÉ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ ŘEZNICTVÍ DĚDOUCH |
3 |
Sýry včetně tvarohu |
BIO SELSKÝ TVAROH MĚKKÝ FARMA STRUHY |
4 |
Mléčné výrobky ostatní |
BIO KEFÍR BEMAGRO |
5 |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
SOBĚSLAVSKÝ PAGÁČ SOBĚSLAVSKÁ PEKÁRNA |
6 |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
RAKYTNÍKOVÝ DEZERT JANA VLACHOVÁ |
7 |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
NAKUŘOVANÝ SPECIÁL RAŠELINA (SOBĚSLAVSKÝ PIVOVAR) |
8 |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
NEVYHLÁŠENO |
9 |
Ostatní |
MED KVĚTOVÝ – PASTOVÝ FRANTIŠEK VOSTOUPAL |
„Logo Regionální potravina na našem výrobku je pro nás skvělý marketingový nástroj při propagaci naší značky. Díky ocenění se dostáváme více do povědomí lidí, protože značku Regionální potravina naši zákazníci často znají a preferují,“ vysvětlila Michaela Dubová ze Statku Horní Dvorce.
Hodnotitelskou komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina.
„Velice mě potěšilo, že v letošním roce se do soutěže přihlásilo také šest úplně nových výrobců a rovnou pět z nich získalo ocenění. Nabídka Regionálních potravin je zase obohacena o nové zajímavé výrobky a spotřebitelé mají z čeho vybírat. Oproti loňsku se přihlásilo i více výrobců. Z celkových 60 výrobků se nám nepodařilo vyhlásit kategorii Ovoce a zelenina. Produkce v této kategorii je ovlivněna sezónností a ještě vlastně nenarostlo ani neuzrálo, vzhledem k tomu nebyl přihlášen žádný výrobek,“ uvedl krajský koordinátor PhDr. Adolf Boháček z AB Agentury.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Miroslav Bína
tiskový mluvčí
e-mail: press@szif.cz
mobil: +420 733 696 550
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky a Národní dotace. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina. SZIF má v současné době 7 regionálních odborů a dalších 65 lokalizovaných pracovišť, která poskytují služby žadatelům přímo v místě jejich působení.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556