16. 7. 2020
Tisková zpráva
České Budějovice, 16. července 2020 – V Jihočeském kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Celkem se v tomto kraji přihlásilo 24 producentů s 61 výrobky.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Bělčický bok Zemědělské družstvo Bělčice |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Jihočeské Jerky Hovězí – bylinky Jihočeské Jerky s.r.o. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR Jaroslav Auský |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Farmářský kozí jogurt bílý Nubijka Jana Drobilová Holcová |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Makovičník Galaxie spol. s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Jogurtový makovníček Jana Vlachová |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
LŽÍNSKÁ JABLKOVICE S KARAMELEM Lihovar Lžín, spol. s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
KYSANÉ KLOKOTSKÉ ZELÍ ZAS Dražice, a.s. |
9. |
Ostatní |
JÁTRA ZE SUMEČKA V OLEJI Tilapia s.r.o. |
,,Vzhledem k současné situaci se povedlo obsadit všechny vítězné kategorie. Letošní zájem byl značný, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované", uvedl krajský koordinátor PhDr. Adolf Boháček z AB AGENTURY.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců.Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.
Copyright 2015-2025 Regionální potravina
www.szif.cz
STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ INTERVENČNÍ FOND
Ve Smečkách 801/33
110 00 Praha 1
IČ: 48133981, tel: +420 222 871 556